Czy IOD może zajmować stanowisko pracownika sekretariatu i archiwisty?

Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

Dodano: 30 listopada 2018
Fotolia_35124379_Subscription_Monthly_M
Pytanie:  Inspektor ochrony danych prowadzi jednocześnie sekretariat oraz pełni obowiązki archiwisty zakładowego. Podlega bezpośrednio kierownikowi jednostki. Przez IOD pracującego na co dzień w sekretariacie "przechodzi" więc  niemal każda wpływająca sprawa, a w ramach wypełniania funkcji archiwisty IOD m.in. inicjuje i przeprowadza brakowanie i niszczenie dokumentacji nieprzydatnej do dalszego użytkowania oraz przekazuje teczki kat. A do Archiwum Państwowego.Czy powierzenie IOD zakresu obowiązków związanych z wymienionymi powyżej zadaniami nie powoduje konfliktu interesów w związku z pełnioną przez niego funkcją?

Pozostało jeszcze 87 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

• Niezbędne wzory dokumentów – gotowe do wypełnienia, w pełni edytowalne, zgodne z RODO
  • Listy kontrolne, które pokażą Ci, czy Ty i Twoja organizacja jesteście dostosowani do RODO w 100%
  • Dostęp do pełnej bazy porad przez 24h
Przetestuj portal przez 24H »

Jeśli masz już dostęp do portalu poradyodo, zaloguj się »

Sebastian Kryczka

Autor: Sebastian Kryczka

Prawnik, absolwent Wydziału Prawa Administracji i Ekonomii (Zakład Prawa Pracy) Uniwersytetu Wrocławskiego. Od 2002 r. zawodowo zajmuje się problematyką prawa pracy, jak również w zagadnieniami związanymi z działalnością kontrolno-nadzorczą sprawowaną przez Państwową Inspekcję Pracy. Ekspert współpracujący z największymi i najbardziej opiniotwórczymi podmiotami w kraju, zajmującymi się problematyką prawa pracy. Ma na swoim koncie współpracę m.in. z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej, Dolnośląską Komisją Ochrony Pracy oraz czołowymi firmami wydawniczymi. Jest m.in. współautorem komentarza do Kodeksu pracy, autorem komentarza do ustawy o PIP, jak również komentarzy do kilkunastu rozporządzeń wykonawczych do Kodeksu pracy.

Czytelnicy tego artykułu skorzystali również z poniższych narzędzi

Nasi partnerzy i zdobyte nagrody