Zapraszamy na szkolenie „Dokumentacja RODO w firmie”

Dodano: 9 kwietnia 2019
Depositphotos_46302587_m-2015

Jak wiadomo, niedawno Prezes UODO nałożył pierwszą bardzo prawie milionową karę za naruszenie ochrony danych. Zapowiadane są przy tym kolejne kontrole. Dlatego każdy administrator danych powinien upewnić się, czy stosowane przez niego rozwiązania w zakresie ochrony danych osobowych są zgodne z prawem. Redakcja portalu PoradyODO zaprasza na szkolenie „Dokumentacja RODO w firmie - czy jesteśmy gotowi na kontrolę?”.

Szkolenie Dokumentacja RODO w firmie jest adresowane przede wszystkim dla administratorów, jak również inspektorów ochrony danych, którzy w codziennej pracy odpowiadasz za ochronę danych osobowych. W trakcie szkolenia:

  • przekonasz się czy prawidłowo spełniasz obowiązek informacyjny
  • dowiesz się jak zapewnić bezpieczeństwo techniczne i organizacyjne,
  • sprawdzisz komu i  w jakim zakresie możesz udostępniać dane osobowe pracowników i klientów
  • skorzystasz z porad naszego eksperta i wymienisz się doświadczeniami z innymi podmiotami mającymi do czynienia z ochroną danych osobowych,
  • dowiesz się jak UODO rozpatruje skargi oraz na co zwraca uwagę przy kontrolach- casy oparte na aktualnych sprawach.

Szkolenie przybierze formę praktycznych warsztatów z bezpośrednim wsparciem eksperta (prelegentem szkolenia będzie p. Aneta Sieradzka – prawnik i nauczyciel akademicki), który na bazie rozmaitych stanów faktycznych omówi wszelkie aktualne zagadnienia, co pomoże uczestnikom w sposób praktyczny poznać i zrozumieć wszelkie nurtujące kwestie.

Uwaga

Szkolenie odbędzie się 26 kwietnia 2019 r. w Warszawie w godzinach 10.00-15.30. Zapisz się już teraz.

Program szkolenia:

  1. Bezpieczeństwo przetwarzania w aspekcie technicznym i organizacyjnym- infrastruktura, procesy i ludzie
  2. Klauzula informacyjna- jak realizować obowiązek w praktyce?
  3. Prawa  na gruncie RODO
  4. Wewnętrzne polityki- case study. Jakie błędy najczęściej popełniamy?
  5. Zgłaszanie naruszeń w praktyce
  6. Inspektor Ochrony Danych- rola w organizacji, a rola audytora wewnętrznego. Współpraca czy konflikt kompetencji?
  7. Odpowiedzialność pracownika za nieprzestrzeganie RODO
  8. Przetwarzanie danych pracowników – wykaz obszarów gdzie nie wymagana jest zgoda.
  9. Zasada rozliczalności, a kontrole i skargi.
  10. Jak UODO rozpatruje skargi- case study ( administracja publiczna i sektor prywatny)
  11. Kontrola UODO – jak się do niej przygotować?
  12. Jak ją wykazać RODO jako inwestycja w bezpieczeństwo firmy.

Czytelnicy tego artykułu skorzystali również z poniższych narzędzi

Nasi partnerzy i zdobyte nagrody


© Portal Poradyodo.pl

Poznaj kluczowe zagadnienia, z jakimi możesz się zetknąć podczas codziennej pracy IODO.
E-kurs dla początkującego Inspektora Danych Osobowych. Rzetelna wiedza i praktyczne ćwiczenia.

SPRAWDŹ »

x
wiper-pixel