FaceAPP nie kradnie danych ale może naruszać RODO!

Dodano: 5 sierpnia 2019
79f5a3bbc2f8976a56b48bef9a2535f318d3762a-xlarge(3)

Nie ustaje zamieszanie wokół aplikacji FaceApp. Niezależnie od wyników badania przeprowadzonego przez Zespół CERT Prezes UODO zapowiada wszczęcie postępowania z urzędu, gdyby aplikacja rodziła poważne zagrożenia dla ochrony danych osobowych.

Co może naruszać aplikacja

Zapewnienie takie możemy przeczytać w odpowiedzi Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych na pismo Ministra Cyfryzacji. Minister nie wykluczył bowiem naruszenia przez twórców aplikacji przepisów RODO, a konkretnie zasady przejrzystości. Zaznaczył również, że twórcy mogą niewłaściwie spełniać obowiązek informacyjny względem użytkowników. Prezes UODO dodał, że na twórców aplikacji mobilnych, nałożony jest m.in. obowiązek zapewnienia ochrony danych osobowych w fazie projektowania i domyślnej ochrony danych (privacy by design, privacy by default).

Aktualnie brak podstaw do wszczęcia postępowania

Prezes UODO zapewnił, że w przypadku gdy zagrożenia płynące z używania aplikacji FaceApp dla ochrony danych osobowych i prywatności podmiotów danych będą tyle istotne, by uzasadniać wszczęcie postępowanie z urzędu, wówczas wydane zostanie specjalne oświadczenie. Aktualnie jednak takiego zagrożenia nie stwierdzono. Jak wskazał Prezes UODO, sam fakt, że aplikacja została stworzona przez spółkę mającą siedzibę na terytorium Federacji Rosyjskiej, nie może stanowić jedynej przesłanki do wszczęcia postępowania z urzędu.

Źródło:
  • Strona internetowa Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (uodo.gov.pl).

Czytelnicy tego artykułu skorzystali również z poniższych narzędzi

Biblioteka ABI

Nasi partnerzy i zdobyte nagrody


© Portal Poradyodo.pl
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.

Sprawdź nasz portal - testuj przez 24h za darmo

Aktualności i porady ekspertów

Listy kontrolne

Wzory dokumentów

Załóż konto na próbę x
wiper-pixel